Evenemangs-kalender

Inga händelser på kommande

Recension i HBL

26.10.2016 kl. 11:15
Verkliga synergier uppstod när Muntra Musikanter och Evivakören samarbetade kring ett senkommet men välkommet uruppförande

Verkliga synergier uppstod när Muntra Musikanter och Evivakören samarbetade kring ett senkommet men välkommet uruppförande.

KÖRMUSIK

Hommage à Einar Englund

Sällskapet MM och Damkören Eviva i Musikhusets Paavosal 12.10. Dirigenter: Henrik Wikström & Hanna Kronqvist. Englund, Rautavaara, Carlson, Fougstedt, Bergman.

Muntra Musikanters och Evivas bidrag till Einar Englunds 100-årsjubileum var onekligen av det mer spektakulära slaget. Eller vad sägs om ett uruppförande? Att den för kompositionstävlingen i samband med Helsingfors 400-årsjubileum 1950 skrivna Festhymn framförs för första gången 66 år senare är minst sagt förbryllande.

Aarre Merikanto vann i och för sig tävlingen, men Englunds cirka tio minuter långa kantat tillRabbe Enckells stämningsskapande text är helt fungerande, harmoniskt stundtals skönt öronspetsande bruksmusik och att den föll i glömska kan knappast förklaras med annat än att tonsättaren själv tappade intresset för stycket.

Så arrangerade han det heller aldrig för orkester och den nu hörda versionen med pianobeledsagning lyfte, Kristian Nymans förtjänstfulla klaviaturarbete till trots, aldrig helt och hållet. Kören kunde förstås ha varit större (vi räknade 24 herrar och 33 damer), men visst fick man en uppfattning om hur det hela kunde ha låtit – litet som en grafikkopia av en oljemålning.

Levande kontrapunkt

Englund skrev frapperande litet vokalmusik och utifrån de nu hörda körstyckena var det bra synd. Den nog så intrikata kontrapunktiska väven i Chaconne kändes levande och fräsch, medan de mer konventionellt folkligt färgade satserna ur Kanteletar-sarja bjöd på en del humoristiska poänger och arrangemanget av I fjol så gick jag med herrarna i hagen var festligt så det förslog.

I övrigt serverades det godbitar av bland annat Englunds lärare Bengt Carlson (Intet är som väntans tider) samt kolleger som Nils-Eric Fougstedt (Under häggarna, Romans) och Einojuhani Rautavaara, vars undersköna Ave Maria för manskör fick en innerlig framtoning medan damkörshiten I de stora skogarna gjordes med känsla och finess.

Englund komponerade även en hel massa utmärkt musik som hamnat i skuggan av den seriösa produktionen, däribland för teatern och vita duken samt så kallad populärmusik. En verklig pärla, som inte ens likaså 100-åriga Erna Tauro kunde ha gjort bättre, är 60-talslåten Visa om Helsingfors, skriven för hustrun Maynie Sirén till Benedict Zilliacus finfina text.

Evivadirigenten Hanna Kronqvist axlade Siréns mantel på ett nog så charmigt sätt och stod dessutom, jämte Henrik Wikström, för en gedigen dirigentinsats. Samarbetet körerna emellan nådde nu en helt annan synerginivå än vid konserten i våras och jag ser med spänning fram emot kommande gemensamma projekt.

Mats Liljeroos Musikkritiker

Marina Nygård

Artikel

Da pacem domine

Texter till vår jubileumsrepertoarLäs mera »
Marina Nygård
22.02.2017 kl. 18:37

Recension i HBL

Verkliga synergier uppstod när Muntra Musikanter och Evivakören samarbetade kring ett senkommet men välkommet uruppförandeLäs mera »
Marina Nygård
26.10.2016 kl. 11:15

Tampereen Sävel juni 2015

Tampereen Sävel 2015 gav 2 guldstämplar Läs mera »
05.08.2015 kl. 19:01

Nya poplåtar och äldre rockklassiker på vårkonsert

Damkören Eviva från Helsingfors gav i lördags på Prakticum smakprov nyare poplåtar tillsammans med Borgåkören Cawiar som valt godbitar ur den rockrepertoar som gett den blandade kören sitt goda rykte.Läs mera »
Egil Green
06.04.2014 kl. 13:27

Evivakören deltog i Tampereen Sävel

Evivakören fick två silverstämplar i körtävlingen Tampereen Sävel som ordnades 6-9.6.2013 i TammerforsLäs mera »
Jenny Stenberg-Siren
11.06.2013 kl. 18:58

Evivakören tackar för ekonomiskt understöd

Jenny Stenberg-Siren
21.03.2013 kl. 18:40

Eviva sjunger vispop

I början av februari sjunger Eviva låtar av Eva Dahlgren, Maija Vilkkumaa, Lisa Ekdahl, Erin med flera på restaurang Kajsaniemi. Vi bjuder på näring både för kropp och själ och sjunger Ur våra hjärtan.Läs mera »
Jenny Stenberg-Siren
11.01.2013 kl. 12:50

Eviva åker till Italien

Jubileumsåret till ära åkte Eviva till Italien till Garda för att delta i en internationell körfestival.Läs mera »
11.11.2012 kl. 20:49

Kuorojen Kierros 2012

Eviva deltog även detta år i den traditionella Kuorojen kierros som inleder Helsingfors festspel.Läs mera »
16.08.2012 kl. 20:39

Musikrecension: Raffinerade damer …i sina bästa vokala år

Evivakörens 10-årsjubileumskonsert Dirigenter: Hanna Kronqvist & Ruut Kiiski. Mikaela Hasán, regi, Taru Ritavesi, piano, Jenny Backman-Pråhl, flöjt. Piazzolla, Långbacka, Shank, Kilpiö, Robinovitch, Holmström. Vita salen 17.3.2012Läs mera »
HBL-Mats Liljeroos
19.03.2012 kl. 23:58